Wereldstotterdag 2017 zorgt er voor dat stotteren weer goed in de media komt. Het is goed te zien dat het probleem door de diverse media verschillend bericht wordt. Hieronder een beknopt overzicht van wat er zoal online verschenen is.
Stotteren en solliciteren
Op Nu.nl komen twee deskundigen aan het woord over de problemen die mensen die stotteren ervaren bij sollicitaties. Juist omdat het voeren van een gesprek het zwakke punt is van de sollicitant die stottert wordt een stotteraar vaker, ten onrechte, afgewezen.
In het Belgische Humo komt Frans Bauer aan het woord. Een succesvolle stotteraar die trots is dat hij stottert! Verdere diepgang zit er niet echt in het artikel…
Op Vrouw.nl een interview met Marloes. Ook zij heeft geen baat gehad bij de diverse stottertherapieën. Wat zij aan ouders met kinderen die stotteren wil mee geven is: praat er over. Maak het niet tot een taboe.
Een nuttig lijstje
Metronieuws brengt een interview met twee mannen die het stotteren een goede plek in hun leven hebben kunnen geven. Ze stotteren nog wel maar hebben hun leven er om heen ingericht. Het artikel besluit met een lijst met tips voor luisteraars:
- In het algemeen geldt: val de spreker niet in de rede en maak geen zinnen of woorden af. Dit kan vervelend voor de spreker zijn en je maakt de kans de strekking van het verhaal verkeerd uit te leggen. Soms kan het handig zijn om als luisteraar te vragen ‘mag ik je aanvullen?’ De persoon die stottert kan dan zelf aangeven of hij dit prettig vindt. Goedbedoelde adviezen kunnen als kleinerend overkomen en zijn niet behulpzaam.
- Het beste is om iemand ‘gewoon’ te behandelen. Ga iemand die stottert dus niet uitgebreid aanstaren of harder en duidelijker praten. Let vooral op wát er gezegd wordt, en niet zo op hóe het gezegd wordt.
- Spreek zelf in een rustig tempo en geef de persoon tegenover je ruim de tijd om uit te praten.
- Maak het bespreekbaar en wees open. Stotteren lijkt misschien een eenvoudig probleem dat met enkele simpele adviezen op te lossen is. Maar voor veel mensen die stotteren, kan het een chronisch punt zijn. Het is prettig als mensen de moeite willen nemen om begrip voor elkaar op te brengen.
- Houd er rekening mee dat personen die stotteren meer moeite kunnen hebben met spreken over de telefoon. Wees dan geduldig. Wanneer je de telefoon opneemt en niks hoort, wees dan zeker dat er niet iemand die stottert bezig is een gesprek te starten.